Ummetus on vauvoilla yleinen, normaalisti ohi menevä vaiva.
Vaivaan liittyy pitkä ulostuskertojen väli ja vaikeudet ulostaessa: vauva itkee ja ulostaminen on hidasta sekä kivuliasta. Ulosteet ovat lisäksi kovia.
Ummetus on harvinaista pelkkää rintamaitoa saavilla lapsilla. Imeväisikäisen normaali ulostamisväli voi olla jopa 7-10 vuorokautta ilman että kyse on ummetuksesta.
Ummetuksen taustalla on hyvin harvoin sairaus tai elimellinen vika. Varmuuden vuoksi pitkittynyt ummetus on kuitenkin hyvä tutkituttaa aina lääkärillä tai ottaa puheeksi neuvolassa.
Vauvan ummetuksen syyt
Usein vauvaikäisen ummetus alkaa, kun lasta aletaan ruokkia korvikkeella äidinmaidon sijaan. Tällöin on yleensä kyse ohimenevästä vaivasta jota voidaan hoitaa ruokavaliolla ja apteekkituotteilla. Mikäli vauva syö jo kiinteitä ruokia ja ummetus alkaa yllättäen, on syytä kiinnittää huomiota ruokavalioon.
Ummetus voi liittyä myös muihin sairauksiin, tauteihin tai ruoka-aine allergiaan sekä olla ohimenevä oire niihin liittyen. Syntymästä alkanut ummetus liittyy todennäköisemmin suoliston poikkeavuuteen kuin myöhemmin alkanut vaiva.
Vauvan ummetuksen oireet
Ummetukseen viittaavia oireita vauvaikäisillä ovat
- pitkittynyt ulostamisväli
- kovat ulosteet
- ulostamisvaikeudet: ulostaminen saa vauvan itkemään.
Vauvan ulostamistiheys voi vaihdella paljon, ja jopa 7-10 päivän ulostamisväli saattaa olla normaalia.
Huomiota tulisikin kiinnittää ulosteen laatuun. Jos uloste on pehmeää eikä ulostamisvaikeuksia ole niin kyse ei todennäköisesti ole ummetuksesta. Imeväisikäinen myös usein äheltää ulostamisen kanssa ja tämä voi viedä aikaa – vaikka kyse ei olisi ummetuksesta.
Kova uloste yhdistettynä harventuneeseen ulostamisväliin ja kipuihin sen sijaan viittaa ummetukseen, joka kannattaa ottaa puheeksi neuvolassa tai lääkärissä mikäli vaiva pitkittyy. Syntymästä asti jatkunut harva ulostamisväli on myös aina syytä tutkituttaa.
Vauvan ummetuksen hoito ja ehkäisy
Vauvan ummetuksen paras hoito pitkällä tähtäimellä on sen ehkäisy. Muutaman kuukauden ikäisestä lähtien ummetusta voidaan hoitaa ruokavaliolla.
Vatsalle hyviä ruoka-aineita ovat esimerkiksi marjat, luumut, hedelmät, juurekset ja viljatuotteet joista tehtyjä soseita ja vellejä saa kaupasta myös valmiina. Myös puurot ja leseet ovat kuitupitoisia ja suositeltavia yli viiden kuukauden ikäisille vauvoille.
Vauvan korvikkeeseen tai puuroon voidaan lisätä apteekista ilman reseptiä saatavaa mallasuutetta, joka helpottaa ummetusoireita.
Kuitupitoisia ruoka-aineita tulisi tarjota kiinteitä ruokia syövälle lapselle joka päivä, ja huolehtia siitä että lapsi saa nesteitä tarpeeksi. Lapselle voi tarjota pieniä annoksia myös vettä ruoan kanssa, sekä janoon maidon sijaan. Vettä voi tarjota vauvaikäiselle pieniä määriä kerrallaan, kun kiinteiden ruokien syöminen on aloitettu. Maitoa ei tule kuitenkaan korvata vedellä vielä vauvaiässä.
Ummetusta voidaan ehkäistä myös välttämällä ummetusta lisääviä ruokia.
Ummetusta voivat aiheuttaa esimerkiksi
- kiisselit ja mehukeitot
- makeat juomat
- valkeat viljatuotteet
- kaakao
- banaani.
Teksti: Heidi Ruottu
Lisätietoa aiheesta:
- Ummetus lapsella (Duodecim Terveyskirjasto 10.10.2010)
- Lapsen toiminnallisen ummetuksen hoito ja potilasohje (Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 16/1997)
- Ummetus (lastenlaakari.com)
- Suomalaisen lapsiperheen lääkärikirja, WSOY 1996. 11.painos.
- Jorma Palon Lääkärikirja, WSOY. Porvoo 2004.
- Terve Ihminen – Suomalainen Lääkärikirja, WSOY 2006.