Ummetus on yleensä mahdollista hoitaa kotikonstein. Hoito perustuu nesteen ja kuidun saannin varmistamiseen sekä ummetusta aiheuttavien ruoka-aineiden välttämiseen. Myös liikunta on hyvä hoitokeino.
Tukossa olevan suolen voi tyhjentää kotikonstein myös väkisin, esimerkiksi magnesiumin, suolaveden tai peräruiskeen avulla. Apteekista saa useimpia ummetuslääkkeitä myös ilman reseptiä.
Huolehdi nesteen saannista
Liian vähäinen veden saanti voi aiheuttaa ummetusta. Toisaalta myös kahvi voi kovettaa vatsaa, koska se poistaa nestettä ulosteesta.
Erityisesti kannattaa pitää huolta lasten juomisesta, sillä nämä eivät aina osaa kiinnittää siihen itse huomiota. Samoin vanhustenhoidossa pitäisi huolehtia säännöllisestä juoman tarjoamisesta.
Veden kittaamista voi korvata myös syömällä paljon nestepitoisia hedelmiä, esimerkiksi puolikkaan vesimelonin (tai muun melonin) yhdellä aterialla. Hedelmän lisäksi ei kannata syödä muita ruokia samalla aterialla, sillä se “varaa” ruuansulatuksen käyttöönsä ja voisi aiheuttaa kaasunmuodostusta ja sulamisongelmia yhdistettynä muihin ruokiin.
Syö runsaasti kuituja
Runsaskuituinen ruokavalio on parhaimpia hoitoja ummetukseen.
Hyviä kuidunlähteitä ovat
- täysjyväviljat
- vihannekset
- palkokasvit
- sienet
- pähkinät ja siemenet
- tuoreet ja kuivatut hedelmät ja marjat.
Katso lisää kuitupitoisia ruokia artikkelista Ummetus ja ruokavalio.
Kuivatuissa luumuissa on kuitujen lisäksi aineita, jotka kiihdyttävät suolen toimintaa. Niitä ei kuitenkaan kannata syödä jatkuvasti, jotta suolen luonnollinen toiminta ei heikenny.
Normaalin ruokavalion kuituja voi täydentää erityisillä kuitulisillä, joista suosituimpia on psyllium (esim. FiberHusk).
Vältä vatsaa kovettavia ruoka-aineita
Seuraavat ruuat ja juomat kovettavat vatsaa:
- banaani (poislukien hyvin kypsynyt banaani, jonka kuoressa on ruskeita pilkkuja)
- kahvi
- juusto ja maito
- mustikka
- valkoisista jauhoista tehdyt leivät, pastat ym.
Rajoita näiden kovettavien ruoka-aineiden käyttöä. Korvaa valkoiset viljat ja riisi täysjyvätuotteilla ja maito hapanmaitotuotteilla kuten jugurtilla ja viilillä.
Lue koko lista: vatsaa kovettavia ruokia.
Liiku joka päivä
Jo 15 minuuttia kävelyä päivässä voi auttaa kovaan vatsaan, eli mitään liikuntaa ei kannata väheksyä. Luonnollisesti raskaampi liikunta kuten hölkkääminen on vieläkin tehokkaampi hoito ummetukseen.
Tyhjennä suoli tarvittaessa väkisin
Mikäli suoli on pahasti tukossa, sen voi tyhjentää pakolla seuraavin kotikonstein:
- Magnesiumtabletit illalla. Parhaiten toimii magnesiumsitraatti. Tuloksen huomaa aamulla.
- Suolavesihuuhtelu: juo aamulla litra haaleaa vettä, johon on sekoitettu 2 teelusikallista karkeaa merisuolaa. Suoli tyhjenee tunnin tai parin sisällä.
- Peräruiskeet ja peräpuikot. Älä käytä näitä liian usein, jotta suoli ei totu ja laiskistu.
Katso myös kohta “Akuutti ummetus” Ummetuslääkkeet-artikkelista.
Reseptivapaat ummetuslääkkeet
Ilman reseptiä saa esimerkiksi seuraavia ummetuslääkkeitä:
- Makrogoli, esimerkiksi Smartlax, Pegorion ja Movicol: Juomaan sekoitettava mauton jauhe, joka pehmentää ulostetta sitomalla vettä. Ei yleensä yhteis- tai sivuvaikutuksia.
- Psyllium, esimerkiksi FiberHusk, Vi-Siblin: Luonnollinen kuitulisä, joka lisää ulostemassaa. Halpa lääke myös pitkäaikaisen ummetuksen hoidossa.
- Laktuloosi, esimerkiksi Levolac: Vaikuttaa kuin liiallinen purukumin käyttö. Sivuvaikutuksena voi esiintyä ilmavaivoja.
- Magnesiamaito: pidättää vettä suolessa ja stimuloi ohutsuolta.
- Microlax-peräruiske: Erittäin nopea vaikutus (5-15 min). Akuuttiin ummetukseen tai suolen avaamiseen kroonisessa ummetuksessa.
- Bisakodyyli, esimerkiksi Toilax: Suolta ärsyttävä ulostuslääke, joka sopii vain tilapäiseen hoitoon. Vaikutus 6-12 tunnissa.
- Natriumpikosulfaatti (Laxoberon): Suolta stimuloiva lääke. Vaikuttaa 6-12 tunnissa.
Lue lisää lääkkeistä artikkelista Ummetuslääkkeet.
Milloin tarvitaan lääkärin hoitoa?
Lääkäriä voidaan tarvita, jos ummetus on jonkin sairauden tai allergian oire tai jos se on jonkin lääkkeen aiheuttama sivuvaikutus.
Pelkät kotikonstit eivät aina riitä, jos
- vesi, kuidut ja liikunta eivät auta
- sinulla on diagnosoimaton ruoka-allergia (näihin liittyy usein myös atooppista ihottumaa)
- sairastat jotakin tautia, jonka oireisiin kuuluu hankala ummetus
- käytät lääkettä, jonka aiheuttaa ummetusta: lääkäri voi vaihtaa lääkkeen sopivampaan.